Câte puţin despre noi

Oficial, Teatrul Masca a fost fondat in data de 24 mai 1990.

Ideea infiintarii unui nou teatru a aparut in decembrie 1989, atunci cand se prabusea un sistem si cand inclusiv arta isi punea problema renovarii. Anca Dana Florea, regizor si Mihai Malaimare, actor la Teatrul National, la acea vreme si cadre didactice la IATC  I. L. Caragiale Bucuresti au decis ca a venit momentul unui nou inceput.

In prezent este condus de Anca Dana Florea.

Initial teatrul a fost anuntat ca o initiativa privata, dar foarte curand s-a dovedit ca ar fi existat sanse minime ca ea sa reziste si au luat decizia sa obtina infiintarea Teatrului Masca, institutie subventionata, aflata in subordinea Ministerului Culturii, lucru care, prin semnatura Dlui Prim Ministru Petre Roman, s-a petrecut cateva luni mai tarziu. Istoria infiintarii teatrului precum si periplul sau in primii douazeci de ani pot fi descoperite in cartea LA INCEPUT A FOST GESTUL.

In anii care au trecut de la infiintare Teatrul Masca si-a capatat o reputatie prestigioasa atat in tara, cat si in multele turnee peste hotare Franta, Germania, Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia, USA, Luxemburg, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Turcia, Albania, Macedonia, Polonia, Spania.

In perioada care a trecut de atunci Masca s-a dezvoltat in doua directii:

– prima este cea a teatrului de strada (unda paleta de spectacole pleaca de la Clovni, commedia dell arte, teatru medieval, marionete mari, living statues etc.) avand actori cu mijloce de expresie foarte diverse: clovnerie, jonglerie, instrumente, step, pantomima, living statues, manuire marionete mari de 2 m, dans, cantat live, acrobatie etc.

– a doua este cea a spectacolelor de interior cu scenariu elaborat, inspirat de mari autori (N.V.Gogol, G.G. Marquez, E. Briusov, J.L.Borjes) apropiindu-se mult ca stil de genul de teatru-dans, fără cuvinte sau cu un minim de dialog, actorul fiind pilonul central al spectacolelor, depozitarul unic al misterului teatral.

Ce am făcut de când ne-am înfiinţat, găsiţi în secţiunea ISTORIC de pe site-ul teatrului: http://masca.ro/site/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=22&Itemid=36

14 răspunsuri la „Câte puţin despre noi

  1. inflames13

    Cand dati drumul la concursul cu grafica?

  2. sper ca azi sa putem pune pe site. multumim pentru interes.

  3. inflames13

    ceva noutati in legatura cu concursul de grafica?putem vedea afisele propuse?

  4. heartrockfestival

    Buna ziua !
    HeartRock Festival Editia a IV-a!
    http://heartrockfestival.wordpress.com/

  5. sunt studenta in ultmul an la Facultatea de Arhitectura sectia Design, iar pentru examenul de diploma am ales sa realizez un proiect de teatru mobil.
    Statisticile arata ca un astfel de teatru temporar, demontabil si transportabil ar fi potrivit pentru trupele de teatru care calatoresc in mai multe orase, sau pentru festivaluri de teatru organizate in aer liber. O parte din proiectul meu de diploma consta in realizarea unui studiu care sa arate ca exista o nevoie reala pentru un asemenea concept de teatru mobil, care sa dea un alt inteles spatiului urban in care este montat, si care sa ofere posibilitatea unui alt gen de comunicare cu publicul decat ar exista in cadrul unui teatru clasic. intrebarea mea este daca s-ar putea sa vorbesc cu un reprezentant al teatrului care sa imi confirme (sau infirme) anumite date si necesitati pe care le-am dedus pana acum in legatura cu modalitati de prezentare ale unui spectacol de teatru pe o scena mobila, in aer liber?

  6. Pe site-ul teatrului masca la contact aveti telefoanele noastre. Luati legatura cu Stefan Livadaru.

  7. Buna ziua

    Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania impreuna cu UNITER si Teatrul Metropolis dezvolta proiectul ShowMuz dedicat teatrului muzeal. Credem ca aceasta forma de teatru de nisa este o forma de teatru popular educational care raspunde unor nevoi particulare ale publicului. In cadrul proiectului am constatat ca este un interes foarte mare pentru colaborare atat din partea artistilor, cat si a muzeografilor. Prin urmare, am realizat un blog care are rolul de a facilita dialogul intre cele doua parti – http://showmuz.wordpress.com

    Speram ca aceasta informatie sa fie de interes pentru artistii Teatrului Masca, ca si pentru prietenii acestora

  8. meEE

    Buna ziua,

    Sunteti interesat de un schimb de link-uri (link exchange) ?
    Eu va adaug link-ul pe http://kidinho.wordpress.com si pe pagina partenerilor site-ului meu http://www.ejocurionline.com/parteneri.html , iar dvs. imi adaugati link inspre http://www.ejocurionline.com .

    Mai jos aveti datele :
    Titlu : jocuri online
    Descriere : jocuri online
    Link : http://www.ejocurionline.com

    sau

    Jocuri online

    Daca sunteti interesat de acest schimb de link-uri , trimiteti-mi datele site-ului dvs. la adresa de mail infojocuri@gmail.com pentru a-l adauga.
    Astept un mesaj de confirmare pozitiv / negativ .

    Multumesc pt. timpul acordat !

    PS : Imi pare rau daca prin acest mesaj v-am deranjat !

    Numai bine !
    George

  9. Lasati-ne un timp de gandire.

  10. Pingback: My blogroll | Pavel Ionuţ

  11. Cand incep inscrierile pentru cursurile de actorie pentru copii?

  12. @stefan Marti vom pune pe blog anuntul.

  13. Pingback: Sondaj cu adresă :) | Teatrul Masca Blog

  14. Pingback: Interviu | Proiectul "Cu teatrul prin tara" a adus la Masca "Bolnavul inchipuit

Lasă un comentariu