De vorbă cu Ivan, revoluționarul rus


Astăzi stăm de vorbă cu Ivan, fost revoluționar rus, care locuiește în ,,Casa cu nebuni,, din mahalau cu nume rușinos.

Fotografia postată de Claudiu NH.

  1. Cum a ajuns Ivan, fost revoluționar rus, în mahalaua cu nume rușinos?

Acasă, în Rusia, milioane de supuși la stăpâni. Nu suportam asta. Oamenii se moștenesc, ca pământurile, banii și titluri de nobili. Tata avea și el multe sate, mulți mujici, pe care eu rugat să elibereze. Nu ascultat la mine. Eu am plecat. Am luat toiag și am plecat în Rusia mare. Am văzut, ascultat, înțeles… Multă durere, multă nedreptate.

   Apoi am văzut și ascultat în Finlanda pe el. Vladimir Ulianov știa durerea… M-am întors în Rusia. Trebuia să schimbăm tot, dar nu am reușit. Apoi au vrut să spânzure de gât pe mine. Am plecat. Poate spune lumea fugit, dar nu de frica la ștreang. Am fugit că nu se cade ca un om să condamne un soldat pentru libertate. Cu coroană sau făra, nimeni nu-i stăpân pe viață. Viața e singurul țar, împărat al lumii, pentru că vini din cer. Am oprit aici, în România ca e mai aproape de Rodina mea Rusia.

  1. Care sunt tainele pe care le porți cu tine ascunse?

Tainele nu se spune. Apar singure la vedere când sufletul cu trupul nu mai pot ține aste taine…

  1. „Nenea rusu” așa îți spun copii. Cine este „nenea rusu” pentru acești copii?

Mie place să cred că nenea rusu este și prieten, și învățător, și frate și tată pentru copii, căci drag îmi e de ei, dar și grija că nu învață nimeni la ei dreptate și frație. Copii sunt viitor pentru țară, pentru lume. Dacă învățat și ajutat copii să înțeleagă dreptate și bunătate, și curaj, lumea pote fi mai bună în viitor.

  1. Ce semnificație are icoana?

Icoana amintește de tot cuvântul Domnului. Icoana drumul către iertare, curaj, credință, smerenie. Nu se cade un pravoslavnic fără icoană. Icoana luminează suflet la mine, când în jur întuneric. Icoana amintit că om sunt nu animal, că pentru tot răspund după.

  1. Cine este Maro pentru Ivan?

Femeie sărmană, fata de icoană chinuită ca o muceniță. Clocotește suflet în mine când aud cum bate la ea spurcat de grec. Au se poate da cu palma, pumnu în Icoană, în femeie?! Femeia dătătoare de viață. Femeia iubit și respectat trebuie. Plin de rătăcite în asta lume, dar ea stă în casă… Văd în ea femeie care dă simțăminte de milă la mine, dar și frică. Frică rău mie pentru ce simte inima mea… Iubesc și nu se poate. E femeia grecului, dar cum să trăiesc când o văd că o bate, iar eu…?

  1. Ce au în comun Fane-Pușcăriașul și Ivan?

 Frumos om Fane… Suflet mare, suferit mult, vesel-trist. Dar ca și mine, iubit și respectat omu și viața. Cărări urate și făcut mult și greșeli, și voit, și nevoit, dar ca și mine are, Fane, onoare și omenie. Tristețe și păreri de rău în suflet, dar iubit dreptatea, ca și mine. Dreptate omenească, mai sus de lege care pote fi greșită…

  1. Cum poate fi salvat destinul lui Ivan?

 Sufletul meu doare pentru AMENIRE, pentru țara mea, pentru nedreptate de acolo și aici, nedreptate între oameni… Sufletul meu iubește, dar ea e cu câinele care nu merită. E drept? Sufletul meu poate fi salvat doar sus, cred. Dar eu spera și mă rog la Dumnezeu și Presfânta să ierte pe Ivan păcătosul. Amin

Pentru rezprezentațiile spectacolului ,,CASA CU NEBUNI,, programat in luna decembrie biletele se pot achizționa și ONLINE de pe site-ul nostru http://www.masca.ro

 

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Fără categorie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s