Șansa unei întâlniri cu teatrul.


   Unul dintre obiectivele declarate ale Teatrului Masca este de a garanta accesul la cultură al unor categorii sociale care, altminteri, cu greu sau deloc ar face cunoștință cu teatrul. Dar ce înseamnă mai exact acest lucru – a GARANTA accesul la cultură? Este, totuși, o nuanță destul de importantă. Și nuanța la care facem referire vizează diferența cu rest între a garanta și a oferi. Pentru că este ușor să spui ca instituție culturală ofer accesul la cultură. Cum ofer? Cui ofer? Celor interesați? Dar cum rămâne cu cei care ar putea fi interesați dar nu o știu? Dacă ofertă înseamnă a sta cuminte între ziduri așteptând sa intre mușterii, atunci într-adevăr nu avem scuze pentru statisticile barometrului de consum cultural din ultimii ani. Oferta înseamnă restaurantul, fie că de lux sau de mahala, în care se gătește cu ușile larg deschise, și se așteaptă. Cel care, însă, iese pe străzi cu lada de covrigi în brațe, acela girează în adevăr pentru dreptul oricui și de oriunde de a mânca, chiar dacă se întâmplă contra cost.

Ei bine, noi la Masca susținem dreptul oricui de a avea șansa unei întâlniri cu teatrul. Acesta este unul dintre motivele pentru care jucăm în parcuri, pe stradă, forțându-i pe cei de față să aibă posibilitatea unei opțiuni: accept o modalitate alternativă de a-mi petrece gratis timpul liber? Sau o refuz? Desigur, vor fi si dintre cei ce vor refuza trecând mai departe. Dar din acest moment, eșecul întâlnirii este în dreptul lor și nu în lipsa unei părți care să garanteze întâlnirea.

Din aceste motive am considerat oportun ca 2 zile din ediția 2017 a Festivalului Internațional de Statui Vivante să se petreacă într-un loc anume – Parcul Humulești, Ferentari, București, România.

La primele ceasuri din ziua întâi, lumea a ieșit mirată din blocuri crezând că sunt alegeri. Păi cum așa?! Păi pe la noi pe acilea nu se aprind felinarele în parc decât în zilele în care sunt alegeri!

Când au început primele reprezentații, oamenii au venit, au privit mai de aproape sau nu. Apoi o mare parte dintre ei au plecat. Nu de tot. Au intrat in case și au ieșit din nou, îmbrăcați în hainele bune, de duminică. Pentru că ceea ce se înâmpla în spațiul lor, acolo pe bucata aceea în 2-3 nuanțe de verde dintre blocuri nu se înscria în timpul comun, nu se înscria în timpul altminteri măsurabil în semințe și țigări. Ceea ce li se așternuse acolo mirosea a sărbătoare.

Ceea ce se petrecea in spațiul lor de zi cu zi era concretizarea în act a unui drept pe care nu știau că îl au. Dreptul la cultură. Dar odată ce le-a fost propus, nu l-au refuzat ci dimpotrivă. Și-au adus scaune, pături, au stat ore în șir acolo luând parte la întâlnire cu o curățenie în gesturi pe care nu am regăsit-o de multe ori în parcuri și zone cu alt gen de pretenții, ale capitalei.

Au fost două zile pline de înțelesuri, zile în care ne-am lămurit multe întrebări și am înțeles că, de cele mai multe ori, nu sunt de vină ei pentru că nu știu de existența noastră. Ci suntem de vină noi dacă nu le arătăm că existăm.

Chiar dacă au fost numai două zile, pentru oamenii aceia – și o spunem fără loc de falsă modestie – teatru se scrie teatru dar se pronunță Teatrul Masca. Și drept dovadă e timpul să răspundem întrebării cu care ne-am luat atunci rămas bun: Când mai veniți pe la noi?

Teatrul Masca revine in perioada 12-13 iulie în aceeași locație cu 2 spectacole.

Miercuri, 12 iulie, ora 19.00 va avea loc spectacolul  A FOST ODATĂ CA NICIODATĂ iar Joi, 13 iulie, ora 19.00 PARIZIANCA

Parizianca@Humulesti.jpg

 

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Fără categorie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s