Să spunem că…


În fotografie există o vorbă: ,,Dacă reusești să explici poza ta unui orb, ai ratat-o!”

Pare ciudat dar este vorba despre o anumită stare de fapt. Dacă reusești să pui în cuvinte ceea ce un orb nu poate vedea, atunci poza ta are un subiect LITERAR, care poate fi exprimat în cuvinte. Dacă, însă, îți e pur și simplu imposibil să îi ,,povestești”, ei bine atunci el rămâne cu o poveste în minus iar tu ai o FOTOGRAFIE.
Și acum să presupunem că sunt actor la Masca, și că înțeleg după ani și ani de antrenament și de rafinare continuă a trupului și a gestului, că spectacolele cu ,,vorbe” sunt ca filmele ,,dublate”, unde totul, dar ce e mai important, EMOȚIA este ,,la mâna a doua”. Diluată. În spectacolele în care se vorbește, sensul nu mai este PREZENTAT ci REprezentat. Emoția nu mai este construită ci amanetată. Sensul este luat cu împrumut de la autor și livrat, gata împachetat, cu subtitraj, unui spectator odihnit și cu eșarfă, care se mândrește după 2 ore de ,,lectură citită” că a fost la teatru. Serios? Și dacă ți-as spune că implicarea ta la potențialul act artistic nu e diferit de cel care își pune în căști un ebook. Iartă-mă, dar nu ai fost la teatru. Ai fost într-o sală unde ai ascultat textul autorului în lectura actorilor.
Diferența între cele două tipuri de a face teatru este că aceea dintre tablou religios și icoană. Unul vorbește despre emoția sacrului, cealaltă ți-o prezintă pur și simplu. Brută. Dură sau gingașă. Așa cum este ea. În fața tabloului suspini calculat cu pișcotul înmuiat în șampanie. În fața icoanei te cutremuri. Și îți faci cruce.
Și acum revenind… să spunem ca sunt actor la Masca și ai venit la spectacolul meu. Dacă după cele 90 de minute în care ne luptăm – pentru că nu te chem să bem o cafea, te chem să te bruschez, să te scot din lumea ta și să te aduc aici, unde eu sunt Dumnezeu pentru că eu decid și numai eu ceea ce ai voie să simți – dacă la sfârșit, simți nevoia să vin în fața ta și să îți EXPLIC ceea ce ai văzut, înseamnă că eu am ratat. Dar dacă…
h9
Te invităm la ultimele reprezentații ale spectacolului ,, NASTASIA,,. Biletele pot fi achiziționate ONLINE de pe site-ul nostru sau de la casa de bilete a teatrului.
Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Fără categorie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s