Eugen Fetescu despre Vulpașin


Despre Vulpașin pot să vă spun că mi-a fost plăcut de greu să îl întruchipez. A fost o provocare mare pentru mine, deoarece ca text și fapte suntem pe unde total diferite.

Dar cu ajutorul regizorului am reușit să-i înțeleg și să-i justific sentimentele, preocupările, traseul care l-au adus la acestă disperare. Pentru asta a trebuit să-l cunosc bine, pe el, perioada, anturajul, ritmul vieții, totul.

14947870_10207343306565207_7616766781899003194_n

Câteva replici cheie din piesă, câteva date din trilogia „Bariera” de G.M. Zamfirescu și multă atenție la desenul piesei și înșiruirea acțiunilor „aici și acum” (adică la repetiții) , și așa mă apropiam de el, de suferința, frustrările și durerile lui.

Prins de fierbințelele dragostei, pe care nu este în stare să o înțeleagă, dornic și el de a-și schimba viața, de a se pune pe picioare de om gospodar, se agață de singura femeie care este demnă de a fi iubita, soție, mama, de Nastasia. Patima îi este și mai puternic aprinsă, atunci când ea nu se lasă nici abordată, nici intimidată, cu o demnitate care pentru Vulpașin este o confirmare a alegerii corecte.

Palmele ei îi fac orgoliul să sufere, dar și să o dorească și mai tare. Ea ajunge obsesia lui, singura șansă la o viață de om adevărat, puntea de la „câine” către Om. Ajunge dispus să facă orice pentru ea, să fure, să omoare, să se sinucidă. Totuși, însă, este un personaj față de care „șapte mahalale tremură de frică”. Ceea ce pentru mine se traduce în „butoi de pulbere” cu fitilul scurt. L-ai supărat puțin, fugi că urmează explozia. De aici fatalitatea acțiunilor. Un astfel de om e periculos așa cum e, iar personajul meu ajunge și convins că dacă nu e cu Nastasia, atunci deloc. Astfel devine un tip periculos, care nu mai are ce pierde. (http://pelateatru.blogspot.ro/)

 

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Fără categorie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s