SCRISOARE CATRE TINERII ACTORI si catre criticii de teatru sau formatorii de opinie din teatrul romanesc.


Dragi tineri actori, dragi critici de teatru, dragi formatori de opinie din teatrul romanesc,

 

     Una dintre cele mai fierbinti teme din lumea teatrului romanesc de astazi este “#chestiuneatineriloractoricarenuisigasescloculinteatrelesubventionatevaisaracii”!. Se discuta deja de cativa ani acest aspect, aratandu-se cu degetul catre “managerii tirani” care nu vor neam sa angajeze sau sa implice actori tineri in proiectele lor. Si toata lumea se vaita ca in cunoscutul cantec popular “Zis-o mama ca mi-o da/Valeleu, Valeleu!/Zestre cand m-oi marita, Valeu! Valeu! Valeleu!”.
Ce ne facem cand tinerii actori nu vor sa se “marite”? Si cand nu vor sa se lege de “glia” unui “manager pus pe criterii politice la conducerea unei institutii publice de spectacole?!” Sau cand nu vor macar sa incerce o colaborare, chiar atunci cand conditiile artistice, dar si cele materiale oferite de “managerii vechili” sunt mai mult decat avantajoase (de ambele parti)?” Si ce ne facem cand, tinerii actori, cantonati deja (deja?!) intr-un anumit gen de teatru – din nestiinta, sper eu! – nici macar nu vor sa incerce o experienta artistica diferita pe care Masca este singurul teatru in masura sa o ofere, alaturi de un training specific consistent? Si ce si de ce am mai discuta despre “problema orientala”- scuze, dar “#chestiunea-tinerilor –actori-care-nu-isi-gasesc-locul-in-teatrele-subventionate-vai-,-saracii-!” a ajuns chiar o problema cel putin la fel de faimoasa ca aceea pe care tocmai am numit-o- cand tinerii actori, “refuzati vehement” (?!) de teatrele publice nu vor sa se prezinta la un casting?!
Dragi critici de teatru, dragi formatori de opinie din teatru romanesc incercati sa abordati aceasta tema majora privind din ambele parti ale baricadei. De ce “baricada”? Pentru ca asa arata acum, pentru mine ca manager al unui teatru pe care tocmai ce l-am transformat din teatru de repertoriu intr-un teatru de proiecte, incercand sa il deschid catre tinerii creatori, pastrandu-i insa specificul cunoscut (si recunoscut!) de catre publicul romanesc. Vor urma si open-call-uri, dar toate la timpul lor. Deocamdata am anuntat un casting, cautam actori tineri pentru a-i implica in proiectele noastre in aer liber din perioada mai-octombrie a.c. Da, stiu, si aici avem o problema mare, dar…Vama va trebui sa ne mai astepte un an. Cred cu convingere ca altele sunt temele majore ale prezentului si viitorului teatrului romanesc si nu falsa problema a tinerilor actori care nu isi gasesc locul in teatrele publice.
Dragi actori tineri, tineretea trece repede, iar rolurile pe care nu le jucati acum, astazi, nu le veti mai putea aborda la 35 de ani cand va veti schimba, sper!, macar intr-o oarecare masura, convingerile artistice.
Va asteptam la casting. Suntem rabdatori. Si rezistenti. Noi mergem mai departe. Si avem succes. Si in tara si in strainatate. De 27 de ani. Voi continuati sa vaitati?
Anca Florea

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Fără categorie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s