Cuplu celebru


 Vasile Alecsanri și Elena Negri unul dintre cele mai celebre cupluri. Din jurnalul lui Alecsandri putem afla ,, picaterii,, despre relația lor. Elena Negri a fost pasiunea cea mai mare şi cea mai romantică a lui Alecsandri. Dragostea aceasta i-a inspirat poeziile “Lăcrămioarele”, care, prin suflul lor liric, ating culmea eroticii şi elegiei lui.

Peste toate paginile din Jurnalul … întâlnim aceste vorbe, care induc în noi starea de îndrăgostire care persistă în noi ,, două inimi care îşi aparţin sincer ar putea să cunoască mai dulce, ca la vârsta celor mai puternice impresii, noi am dovedit, simţit, cunoscut în timpul delicioaselor plimbări cu gondola în lagune … Sejurul nostru la Veneţia valorează cât o existenţă întreagă de fericire, căci cel mai frumos vis al tinereţii noastre, cele mai strălucitoare speranţe ale iubirii noastre s-au realizat zi de zi, oră de oră”.

 Încă de la prima întâlnire, chiar, a celor doi – care a avut loc în 1840, la moşia lui Vasile Rosetti – Alecsandri şi-a conştientizat senzaţiile extrem de intense trezite de vederea frumoasei, mai în vârstă, e adevărat, decât el, şi în plus, căsătorită cu Alecu Vârnav . Marie G. Bogdan a spus despre Elena: „Sora sa [a lui a lui Costache Negri, n.n.], Elena, demon spiritual, încântător, ironic; figură maliţioasă şi plină de graţie, fire bogat înzestrată, generoasă, sensibilă, inimă de înger, fantezie înflăcărată şi vis” etc. După divorţul consemnat în 1843, începe o relaţie tumultoasă, refuzată cu indignare de bătrânul tată al scriitorului, umbrită însă, pentru fericiţii îndrăgostiţi, doar de boala femeii.

Duminică 21 februarie, ora 19.00 PARAPANGHELOS 

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Fără categorie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s