Pyrgopolinices – arhetipul căpitanilor burleşti


Comedia este specia genului dramatic, în versuri sau în proză, care satirizează întâmplări, aspecte sociale, moravuri (conduita morală a unui popor, a unui grup social) prin intermediul personajelor ridicole, intre care se nosc conflicte putemice. Comedia are scopul de a indrepta acele defecte umane și sociale prin râs, având, așadar, rol moralizator.

Plaut cel mai important comediograf roman şi cel mai semnificativ autor al debuturilor literaturii latine.Comediograful latin Titus Maccius Plautus trăieşte aproximativ între 254-184 î.e.n., în epoca primelor războaie punice. Era originar din Sarsina, în Umbria septentrională, regiune de curând romanizată (266), şi supusă până atunci altor influenţe, etrusce şi celtice. Era de condiţie liberă dar foarte sărac. A venit de timpuriu la Roma, unde a învăţat latina şi greaca, alăturându-se unei trupe de actori şi lucrând în atelierele asociate teatrelor, care nu aveau încă sedii stabile. La fel ca  Shakespeare, Molière şi Carlo Goldoni, a cunoscut de timpuriu şi îndeaproape viaţa oamenilor de teatru.

Vineri 20 februarie, ora 19.00 MILITARUL FANFARON

Pyrgopolinices  e un soldat narcisic, îmbătat de propria (presupusă) valoare, manifestată în succesul erotic şi vitejia fizică în război. E un personaj care trăieşte într-o permanentă iluzie de sine, astfel încât e uşor de mistificat. Sclavul Palaestrio îl determină să o elibereze pe Philocomasia, iubita tânărului Pleusicles, fostul stăpân al lui Palaestrio. Pleusicles şi Philocomasia ajunseseră amândoi în stăpânirea militarului. Pyrgopolinices  devine victima unei farse: a avut o aventură cu o curtezană, dar e făcut să creadă că aceasta e femeie cinstită, soţia unui vecin pe nume Periplectomenus.

Pyrgopolinices din Militarul fanfaron este caracterizat de E.Cizek drept „arhetipul căpitanilor burleşti din teatrul comic medieval, dar şi al lui Don Quijote şi Cyrano de Bergerac al lui Rostand.

16256395365_fba0a4877c_z

valentin7

valentin 6

valentin 1

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Fără categorie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s