În curând MĂȘTI EUROPENE LA … MASCA


În 2005,  Mihai Mălaimare, directorul Teatrului Masca, iniția un foarte incitant Proiect cultural – Măști Europene la…Masca” – în cadrul căruia a oferit bucureștenilor ocazia să se familiarizeze cu creații artistice din țările Uniunii Europene.

Proiectul răspunde nevoii publicului romanesc de a fi „la zi” cu informaţia culturală din Europa, fiind totodată un prilej de reflecție asupra teatrului și rolului său în lumea contemporană.

La primele două ediții au fost invitați doi mari actori și regizori din Polonia si Olanda, Josef Szajna și respectiv Jango Edwards. A urmat, în 2007, actrita din Marea Britanie – Nola Rae cu un spectacol-eveniment, o satiră excepțională la adresa setei de putere, având un titlu pe măsură: „NAPOLEON IESE, URMARIT DE IEPURI”.  În 2008 a fost la Masca artista Claire Heggen, elevă a lui Etienne Decroux și co-fondatoare, alături de Yves Marc, a companiei pariziene ,,Theatre du Movement”.Milan Sladek, o personalitate complexă, a cărui biografie artistică este definită de nevoia continuă de a depăși granițele teatrului clasic, precum și propriile realizări  a fost invitatul nostru la cea de-a V-a ediție.

Spre deosebire de ediţiile anterioare la care a participat doar câte o personalitate teatrala, în 2010 Festivalul Măşti Europene la … Masca a însemnat întâlnirea cu mai mulţi actori, regizori care au studiat la Şcoala Internaţională de Teatru Jacques Lecoq. În cadrul acestei ediţii s-au ţinut workshop-urile invitaţiilor Carlos Garcia Estevez şi Katrien van Beurden (Olanda), George Mann (Marea Britanie ), Ted Keijser ( Italia), Davide Giovanzana (Olanda), Troels Hagen Findsen( Danemarca). Festivalul fiind dedicat  Şcolii lui Jacques Lecoq, Teatrul Masca a fost onorat de prezenta lui Fay Lecoq, actuala directoare şi soţia marelui actor.  În 2011,  a fost  invitată trupa Derevo din St. Petersburg și Anton Adasinsky . A opta ediţie a Festivalului Măşti Europene la … Masca i-a adus în faţa publicului românesc pe actorii companiei Theatre de l’Ange Fou, Steven Wasson şi Corinne Soum – ultimii asistenţi ai “părintelui Mimului Modern”, Etienne Decroux . În 2013,  Teatrul “Satiricus Ion Luca Caragiale” din Chişinău a dăruit publicului bucureștean arta scenică a unuia dintre cele mai apreciate teatre moldovenești.

Anul acesta în cadrul celei de-a X-a ediții avem plăcerea de a prezenta publicului românesc Compania Pantakin da Venezia, condusă de Michele Modesto Casarin și sculptorul și creatorul de măști Stefano Perocco di Meduna .

Programul festivalului îl găsiți pe site AICI

afis masti europene 2014(1)

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Fără categorie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s