2000 – Lungul drum al teatrului către voi


După repetițiile la firul ierbii sau în spațiul gol și chel de pe Aleea Alexandru, pe care singuri l-am îmbrăcat și  ridicat la rang de sală de repetiții,  cu un fel de sediu stabil – în 1995 obținusem scheletul cinematografului Pacea (Uverturii 70-72, în Militari), un spațiu ce nu putea fi folosit deoarece trebuia consolidat  și după 10 ani de plimbat cu cortul din loc în loc, în anul 2000 am fost găzduiți în clădirea masivă a fostei case de cultura Înfrățirea-ntre popoare, din Bucureștii Noi. În sfârșit – credeam noi – un loc al nostru, cu scenă, cabine, magazii pentru decoruri și costume, birouri etc. Primele 6 luni s-au dovedit, însă, un coșmar: în foyer-ul de jos fusese amenajată o discotecă și totul era vopsit în negru, sala de sus era transformată  într-o sală de curs destinată unei universități populare, după ce inițial fusese sală de cinematograf!, cabine nu existau, birouri de asemenea. De fapt, tot ce fusese pus la dispoziție era o clădire părăsită, de care lumea își bătuse joc.

În acest an, pe 22 aprilie  Teatrul Masca organizeaza pentru prima dată în România ZIUA PĂMÂNTULUI (EARTH DAY) un proiect cultural dedicat unei lumi mai bune și mai curate. Împreună cu publicul nostru am trimis Parlamentului o Declarație-Apel care avea următorul mesaj: “Făceți loc în proiectele poilitice, în planurile de dezvoltare ale societatii românesti și preocupării pentru asigurarea unui mediu natural și social prietenos!”. În cadrul evenimetul au fost prezenți artiști ruși lipoveni, maghiari, turci, romi, greci, bulgari și români. Incurajati de succesul avut la public cu evenimentul din aprilie organizăm, pe 6 iunie tot in premiera pentru Romania, ZIUA MEDIULUI, ediția I (ENVIRONEMENT DAY), zi aflată în calendarul manifestarilor ONU. Parcul Herastrau a fost atunci neîncăpător pentru bucureștenii atrași de acest eveniment.

Pe 24 mai am sărbătorit, în Parcul Herăstrău, zece ani DE LA ÎNFIINȚAREA TEATRULUI MASCA.  Publicul bucureștean a avut ocazia de a vedea într-o singură zi fragmente din toate spectacolele din repertoriu.

În lunile  iunie și septembrie participăm cu noua premieră  POVEȘTI DIN ROMÂNIA și alte spectacole din repertoriu la “EXPOZITIA MONDIALĂ“ din Hanovra, Germania. Timp de două săptămâni, având câte 6 spectacole pe zi actorii teatrului anima pavilionul românesc, avand ecouri extrem de favorabile în presă și la public.

3397500757_b5bf688e03_z

3389294315_4e7ea20e08_z

În luna octombrie a acestui an  are loc prima ediție a proiectului cultural-educativ dedicat copiiilor bucureșteni – “TÂRGUL DE JUCĂRII“, în Parcul Herăstrau. Copiii din Capitală s-au transformat în mici comercianți, punând la vânzare jucăriile vechi, în baza unui concept propus de Teatrul Masca  ‚,JOCUL DE-A AFACEREA”.

În perioada 6-27 decembrie, 2000 are loc deschiderea oficiala a festivalului “SFÂRȘIT DE VEAC ÎN BUCUREȘTI” care a reunit spectacole de teatru și balet, expozitii de artă plastică și fotografie, concerte de operă și colinde, recitaluri de muzică modernă și folk, lansări de carte – toate organizate special pentru acest eveniment. Din programul de atunci amintim doar câteva: “AL SAPTELEA ÎNGER”, autori Marian și Victoria Zidaru; “MIE ÎMI PASÃ!” – Recital de muzicã și poezie Tudor Gheorghe; “STELELE BALETULUI ROMÂNESC”, spectacol de balet clasic în coregrafia lui Ion Tugearu cu solistii Operei Romane; “UCENICUL VRÃJITOR SE ÎNTOARCE!”, spectacol de gaguri muzicale cu Radu Gheorghe si Orchestra Teatrului de Operetã “Ion Dacian”; “POVESTEA MERGE MAI DEPARTE”, spectacolul-concert cu Vama-Veche; “SATUL ROMÂNESC LA SFÂRSITUL TUTUROR VEACURILOR”, expozitie de fotografie, autori Corina Stavilã, Doru Stefan, Mihai Mãlaimare jr.; “VISUL TOBOSARULUI”, opera rock; muzica Ovidiu Tãndãricã Lipan, Dumitru Fãrcas -taragot, Nicolae Voiculet -nai, Fanfara tãrãneascã din “10 Prãjini”. Orchestratia George Natzis; “DUPà DATINI, COLINDÃM”, concert de colinde. Corala mixtã “Nicolae Lupu” a Patriarhiei Române. Dirijor:Pãrintele Constantin Drãgusin; “HUMAN ZOO”, spectacol de dans contemporan romano-britanic. Solisti Cosmin Manolache si Marie Gabrielle Rotie; “JAZZ” cu Petrache Pechea; “O, CE VESTE MINUNATÔ, Arii de Crãciun catolice si Colinde ortodoxe. Solisti: soprana Silvia Voinea, mezzosoprana Lucia-Cicoarã Drãgan si tenorul Florin Diaconescu – orgã Mãdãlina Florescu.; concerte IRIS, ETHNO, RO-MANIA, NARCISA SUCIU, VIȚA DE VIE.

Scrie un comentariu

Din categoria Fără categorie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s