1990 – Lungul drum al teatrului către voi


Cu siguranta ati citit la noi pe blog, dar si pe site ca intre 23 si 25 mai vom organiza ZILELE TEATRULUI MASCA, prilejuite de implinirea a 24 de ani de la infiintarea noastra in 24 mai 1990. Programul acestor zile va cuprinde spectacole de interior (biletele s-au pus deja in vanzare, atat la casa, cat si online), spectacole in amfiteatru (cu intrarea gratuita), workshop-uri sustinute de actorii trupei, vernisaje de fotografie (autor Cristinel Dadal) si de sculptura (Bianca Mann). In pregatirea acestui eveniment incepem astazi o serie de articole despre istoria de 24 de ani a Teatrului Masca. (Alte detalii despre Zilele Teatrului Masca, veti gasi pe site-ul nostru).

***

Bucuria de a trăi prin teatru, alături de spectatori este unică şi ea se petrece cu aceeaşi intensitate de 24 de ani. Există în Cartierul Militari din  Bucureşti, un loc hărăzit de zeiţele artelor cu cele mai alese daruri. Aici, pe Bulevradul Uverturii nr. 70, Teatrul Masca are întotdeauna uşile larg deschise.

24 mai, 1990  este o zi cu totul specială în viaţa Teatrului Masca. Este chiar momentul de întemeiere al acestui lăcaş de cultură. Este ziua în care se semnează Hotarârea de Guvern pentru înfiintarea Teatrului MASCA, teatru de gest, pantomima și expresie corporală, singura instituție teatrală cu acest profil din România.

1 iulie, 1990 Începe să functioneze Teatrul MASCA în subsolul unei clădiri din cartierul Aviatorilor, Str. Aleea Alexandru.
Din cei care au început atunci, doar Mihai MălaimareAnamaria PislaruSorin Dinculescu si Anca Florea mai fac parte în prezent din trupă.

Ce e semnificativ de spus despre fotografia de mai jos este ca, desi atunci nu ne gandeam deloc ca vom juca vreodata in aer liber, prima fotografie a Teatrului Masca am realizat-o in Herastrau, spatiu care ne-a devenit apoi scena generoasa pentru toti anii care au urmat.

3389608078_3d55304711_z

Cam acelasi lucru s-a intamplat si cu primul spectacol pe care l-am jucat in 5 august 1990 si care a avut loc tot intr-un spatiu nonconventional. Drept care , cu aceasta ocazie a avut loc si o premiera: primul spectacol în aer liber, din România post decembrista, 5 august 1990, la Cafeneaua Muzeului Literaturii Române.

Lucrurile au inceput sa se deruleze foarte repede. Dupa acea prima reprezentatie, a urmat un turneu la mare, inca doua premiere („Clovnii“ si „Medievale“), iar la sfarsitului anului 1990, primul turneu peste hotare, in 12 orase din Franta, la Festivalul Itinerant al Clovnilor. – See more at: http://www.avantaje.ro/articol/fara-masca-actorul-mihai-malaimare-si-teatrul-masca-1432654#sthash.txv244ov.dpuf

30 septembrie, 1990 CLOVNII” Prima premieră a Teatrului MASCA are loc în sala amenajată de actorii trupei, din Str. Biserica Amzei, nr. 5-7. Printre colaboratori se aflau Anda Călugăreanu, Mircea Constantinescu si Mihai Panait (profesorul nsotru de step).

3421247302_cac3bdb967_z

29 octombrie, 1990  Are loc a doua premieră a  teatrului, cu spectacolul “MEDIEVALE“.

Decembrie, 1990  Are loc primul turneu peste hotare al Teatrului MASCA, în 12 oraşe din Franţa, la Festivalul Itinerant al Clovnilor.

Fragment din primul spectacol al Teatrului Masca – august 1990

 

Reclame

3 comentarii

Din categoria Fără categorie

3 răspunsuri la „1990 – Lungul drum al teatrului către voi

  1. Pingback: Aveti blog si vreti sa ne ajutati? | Teatrul Masca Blog

  2. Pingback: Tot ce trebuie să știți despre Zilele Teatrului Masca

  3. Pingback: Idei de weekend: 22-25 mai | impresii din lumea mare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s