Zece ani cu Prostia Omenească!


Acum 10 ani când am decis să facem un spectacol pentru copii după PROSTIA OMENEASCĂ, am ținut cont de trei elemente definitorii: geniul, hazul și prostia 🙂

Geniul lui Ion Creangă nu poate fi nuanțat academic, dar el reflectă capacitatea romanului de a exprima adevăruri fundamentale, în limba din jurul vetrei. Tăranul roman articula odinioară idei colosale ale gândirii universale și o făcea folosind aceeași limbă cu care își mâna vaca în grajd sau își chema pruncii la masă. În putința de a ne lăsa aceste mărturii, stă geniul marelui nostru povestitor.

Hazul – atenție, nu umorul, nu ironia, nu gluma care se destramă aiurea nici bășcălia grotescă a prezentului – pe care copiii noștri trebuie să îl guste în poveștiri ca aceasta, vine din hohotul strasnic și curat al romanului dezghețat în fața morții, ca și a dracilor sau a altor intrigi ale vieții. Atenție, a râde în fața morții poate însemna prostie sau poate însemna reacția lucidă și sănătoasă a omului pentru care viața întreagă este o luptă, nicio înfruntare venind prea devreme sau prea târziu.

Ei bine prostia…ea face parte la rândul ei din viață. A o masca sau a o ignoră nu este mai puțin nefiresc decât a ignora moartea. Ambele există și primul pas pentru a te vindeca de ele este să înveți să le recunoști. Spectacolul nostru se numește PROSTIA OMENEASCĂ, dar vorbește de fapt despre triumful acelei deșteptăciuni care trebuie să țină lumea în balanță.

Ca să fim sinceri până la capăt, poate că acum zece ani nu ne gândeam nici noi chiar la toate aceste lucruri, poate că pe unele le-am învățat și noi de-a lungul timpului din aplauzele tuturor celor care s-au bucurat văzând acest spectacol. Și da! Dacă măcar un sfert dintre părinții copiilor care ne-au fost spectatori au fost nevoiți în drum spre casă să le explice celor mici cine a fost Ion Creangă, atunci suntem fericiți.

Până una alta, duminica aceasta vă așteptăm să vă bucurați împreună cu voi în ceasul nostru de grație, și să descoperiți de ce acest spectacol împlinește 10 ANI!

PROSTIA OMENEASCĂ, Duminică 10 februarie, ora 11.00

Biletele le puteţi rezerva direct la casa de bilete (021.430.50.55) sau prin mail la rezervari@masca.ro şi online prin Eventim.

Această prezentare necesită JavaScript.

8400262014_90ef18aa28

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Fără categorie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s