Militarul fanfaron se pregătește de premieră sau Energia fabuloasă a teatrului antic latin


Se apropie momentul când un nou spectacol, MILITARUL FANFARON, va veni la întâlnirea cu publicul. Avanpremiera, Vineri 15 februarie, ora 19.00 și premiera, Sâmbătă 16 februarie, ora 19.00. Și, așa cum v-am spus, Miercuri 13 februarie, ora 18.30, bloggerii vor fi primii care vor vedea spectacolul cu ocazia evenimentului ZIUA BLOGGERILOR LA MASCA, ediția a 3-a.

Militarul fanfaron, în traducerea lui Nicolae Teică, este primul spectacol al proiectului Teatrul antic e modern. Un text viguros, în fapt o farsă în toată puterea cuvântului, dar una spumoasă, care a zguduit piepturile miilor de spectatori pe care îi va fi avut în amplele amfiteatre romane.

Scriitura este oarecum stranie, căci pare a avea două părți cu un intermezzo în care se discută despre relele moravuri, despre proasta creștere care păreau a fi invadat lumea romană de vreme ce autorul a ținut să le dezbată la vedere așa cum stă bine unui discurs teatral. În prima parte este anihilat Sceledrus, sclavul care descoperă din întâmplare șmecheria pusă la cale de Palaestrio pentru a putea facilita întâlnirile amoroase ale tinerilor Philocomasia și Pleusicles, iar a doua este fascinanta atragere a Militarului într-o cursă care îl va lasă și fără iubită și fără avere și îi va aduce în schimb o bătaie soră cu moartea.

O comedie irezistibilă în care actorii Teatrului Masca se întrec în a fi care mai de care mai buni, mai inventivi, mai spectaculoși. Dincolo de toate cuvintele frumoase care se pot și trebuie spuse despre creațiile lor, trebuie să insist asupra unui stil care este cât se poate de evident. Teatrul antic latin, în viziunea mea, trebuie jucat într-un anume fel care să aducă pe cât posibil cu extraordinarele fresce sau imagini pe care vasele antice le aduc până la noi. Totul este paroxistic, gesturile ca și glasurile, totul este în imagini ample, totul este făcut ca pentru a se adresa miilor de spectatori care umpleau la refuz amfiteatrele. Paradoxal, economia de gesturi face ca gestul însuși să fie mai vizibil, mai percutant. Rostirea capătă dimensiuni sculpturale și este de crezut că va fi extraordinar de plăcuta surpriza pentru spectatorii noștri.

Nu vreau să dezvălui nimic de pe acum, dar nu mă pot stăpâni să vă spun că veți avea, cu toții, o surpriză de proporții. Un spectacol atât de îndrăcit ca acesta cu siguranță nu ați mai văzut. Și veți recunoaște cu ușurință energia fabuloasă pe care teatrul antic latin a diseminat-o de-a lungul veacurilor în comedia latina cultă, commedia dell’arte, comedia goldoniana și molierească, în strălucitoarele scene comice din teatrul renașterii engleze și Shakespeare, în incredibilele comedii de pasaj ale circului universal.

Comedia antică latină, sursa comediei universale, pornește la drum la Masca prin MILITARUL FANFARON!

Mihai Mălaimare

 Biletele le puteţi rezerva direct la casa de bilete (021.430.50.55) sau prin mail la rezervari@masca.ro şi online prin Eventim.

8403824484_a408e03f69

8424027273_1fb89ea6f8

8409593560_79b4c914a9

8424010681_87bc857c2b

8402740357_46d3cddc9e

Fotografii din repetițiile lunii ianuarie.

Reclame

6 comentarii

Din categoria Fără categorie

6 răspunsuri la „Militarul fanfaron se pregătește de premieră sau Energia fabuloasă a teatrului antic latin

  1. Pingback: Ziua Bloggerilor, ediţia a 3-a | Teatrul Masca Blog

  2. Pingback: Invitaţie pentru ZIUA BLOGGERILOR | Teatrul Masca Blog

  3. Pingback: Ziua Bloggerilor la Masca, ediția a treia

  4. Pingback: Ziua bloggerilor la teatrul Masca - Rândurile lui Claudiu Constantin

  5. Pingback: Militarul Fanfaron la Teatrul Masca! |

  6. Pingback: Militarul Fanfaron « Teatrul Masca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s