Și acum să ne spunem…La mulți Ani!


În ultimii patru ani v-am obișnuit să serbăm ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MIMULUI la teatru sau la metrou. Anul acesta, am devansat puțin sărbătoarea celebrându-l  pe Étienne Decroux*  în cadrul Festivalului „Măști Europene la..Masca”, festival care  a avut loc săptămâna trecută.

V-am pregătit însă un text scris de Mihai Mălaimare:

Ce este pantomima? A devenit o artă de sine stătătoare, cu regulile ei, cu starurile ei, cu orgoliile ei, cu festivalurile sale, cu premiile sale, cu tristețile sale, așa cum este de când lumea orice fel de artă.

Dar, atunci când întâlnește un actor adevărat, unul care are în el o covârșitoare curiozitate și o dorință nebună de a se întâlni cu publicul său oricând și oriunde, atunci se întâmplă ceva cu adevărat minunat, ceva ce numai între oameni se pomenește și nu la toți și nu mereu: splendoarea aceasta de artă, orgolioasă asta căreia nu-i mai ajungi cu prăjina la nas devine supusă, drăgăstoasă, iubitoare, arată ce poate fără a cere nimic în schimb, stă în spatele lui și-l îndrumă, și-l ocrotește, și-l pune în valoare și, când aplauzele izbucnesc, fuge în culise rușinoasă și se bucură pentru bucuria lui, pentru izbânda lui. 

Asta trebuie să fie pantomima pentru un actor adevărat, soluția la care apelează ori de câte ori cuvintele nu mai sunt suficiente, ori de câte ori sentimentele stau să iasă din matcă, ori de câte ori vrea să spună mai mult decât este posibil pentru oameni care vor să afle mai mult decât este dispusă lumea să afle. Pantomima este sufletul său ascuns, puterea sa incredibilă, bucuria sa de a fi actor, incredibila sa bucurie de a fi un reper pentru publicul său.

A vorbi despre pantomimă înseamnă a vorbi despre actor în clipa sa de grație.

LA MULȚI ANI tuturor actorilor ce duc mai departe arta mimului!

LA MULȚI ANI actorilor noștri de la Masca!

*Ziua Internaţională a Mimului a fost instituită la iniţiativa Institutului Internaţional de Teatru în 1998, declarat Anul Internaţional al Mimului, cu ocazia centenarului naşterii francezului Étienne Decroux – fondatorul artei “mimului corporal” sau a “mimului pur”.

Anunțuri

Un comentariu

Din categoria Fără categorie

Un răspuns la „Și acum să ne spunem…La mulți Ani!

  1. Pingback: Asta-i muzica ce-mi place! « Foto Jurnal Masca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s